Ελαιόλαδο και ΥγείαΤα βασικά οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία

Gallery Thumb I

Από την αρχαιότητα είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο στη διατροφή μας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης και οι μεγαλύτεροι γιατροί της εποχής, όπως ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο Διοκλής πίστευαν ακράδαντα στην ευεργετική επίδραση στην υγεία και συνιστούσαν τη χρήση του σε καθημερινή βάση ως θεραπεία σε πολλές περιπτώσεις.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

Ο Ιπποκράτης πατέρας της ιατρικής είχε ονομάσει το ελαιόλαδο το “μέγα θεραπευτικό” Στον Ιπποκράτειο Κώδικα συναντώνται περισσότερες από εξήντα φαρμακευτικές χρήσεις του ελαιόλαδου, στην πλάκα του Απελλά-στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου

Ελαιόλαδο Φαρμακείο της Φύσης

Το ελαιόλαδο, και ιδιαίτερα το γνήσιο ΠΟΠ καλαματιανό λάδι, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε καθώς και πολυφαινόλες. Πολλές επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν την ευεργετική δράση της κατανάλωσης του ελαιολάδου στην ανθρώπινη υγεία.

Ο οργανισμός Food and Drug Administration (FDA) των ΗΠΑ έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι η ημερήσια κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των πιθανοτήτων για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση του ελαιολάδου φαίνεται να προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου όπως του μαστού και του παχέως εντέρου μέσα από διάφορους μηχανισμούς. Πολλές έρευνες πραγματοποιούνται πάνω στο θέμα αυτό και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο που μπορεί το ελαιόλαδο να προστατεύσει ή και να συμβάλλει στη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου.

Το ανθρώπινο σώμα για να λειτουργήσει σωστά 30% από τις θερμίδες που καταναλώνει πρέπει να είναι λίπος. Το καλύτερο λίπος του κόσμου είναι το ελαιόλαδο με σφραγίδες από όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. 30% από τις θερμίδες που τρώμε καταναλώνονται από τον εγκέφαλο άρα πρέπει να του δώσουμε το καλύτερο! ποιο είναι αυτό το ελαιόλαδο Καλαμάτας με 0 χοληστερίνη και άφθονη βιταμίνη ε

Πολυχρόνης Κωνσταντινος, Διατροφολόγο και σύμβουλος υγείας

Gallery Thumb I

Από την αρχαιότητα είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο στη διατροφή μας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης και οι μεγαλύτεροι γιατροί της εποχής, όπως ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο Διοκλής πίστευαν ακράδαντα στην ευεργετική επίδραση στην υγεία και συνιστούσαν τη χρήση του σε καθημερινή βάση ως θεραπεία σε πολλές περιπτώσεις.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

Ο Ιπποκράτης πατέρας της ιατρικής είχε ονομάσει το ελαιόλαδο το “μέγα θεραπευτικό” Στον Ιπποκράτειο Κώδικα συναντώνται περισσότερες από εξήντα φαρμακευτικές χρήσεις του ελαιόλαδου, στην πλάκα του Απελλά-στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου

Ελαιόλαδο Φαρμακείο της Φύσης

Το ελαιόλαδο, και ιδιαίτερα το γνήσιο ΠΟΠ καλαματιανό λάδι, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε καθώς και πολυφαινόλες. Πολλές επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν την ευεργετική δράση της κατανάλωσης του ελαιολάδου στην ανθρώπινη υγεία.

Ο οργανισμός Food and Drug Administration (FDA) των ΗΠΑ έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι η ημερήσια κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των πιθανοτήτων για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση του ελαιολάδου φαίνεται να προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου όπως του μαστού και του παχέως εντέρου μέσα από διάφορους μηχανισμούς. Πολλές έρευνες πραγματοποιούνται πάνω στο θέμα αυτό και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο που μπορεί το ελαιόλαδο να προστατεύσει ή και να συμβάλλει στη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου.

Το ανθρώπινο σώμα για να λειτουργήσει σωστά 30% από τις θερμίδες που καταναλώνει πρέπει να είναι λίπος. Το καλύτερο λίπος του κόσμου είναι το ελαιόλαδο με σφραγίδες από όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. 30% από τις θερμίδες που τρώμε καταναλώνονται από τον εγκέφαλο άρα πρέπει να του δώσουμε το καλύτερο! ποιο είναι αυτό το ελαιόλαδο Καλαμάτας με 0 χοληστερίνη και άφθονη βιταμίνη ε

Πολυχρόνης Κωνσταντινος, Διατροφολόγο και σύμβουλος υγείας

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, μπορεί να προστατέψει το καρδιαγγειακό σύστημα, σύμφωνα τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα, LDL- χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Ταυτόχρονα δεν μεταβάλλει τα επίπεδα της HDL- χοληστερόλης (και μπορεί ακόμη και να τα αυξήσουν) η οποία παίζει ένα προστατευτικό ρόλο και προλαμβάνει το σχηματισμό λιπαρών και θρομβώσεων, διεγείροντας έτσι την εξάλειψη των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας.

Αποκλειστική κατανάλωση ελαιόλαδο προστατεύει από την στεφανιαία νόσος. Μελέτες δείχνουν κάποια ελπιδοφόρα αποτελέσματα για μια προστατευτική δράση έναντι της στεφανιαίας νόσου με αποκλειστική κατανάλωση ελαιολάδου.Η στεφανιαία νόσος (CAD) είναι η στένωση των στεφανιαίων αρτηριών και συχνά οδηγεί σε στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η μεσογειακή διατροφή και η κατανάλωση ελαιολάδου κατά μέσο όρο δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα έχουν αποδοθεί σε μελέτες ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα για καρδιαγγειακή νόσο . Τώρα πιο συγκεκριμένα, οι μελέτες δείχνουν κάποια ελπιδοφόρα αποτελέσματα για μια προστατευτική επίδραση έναντι του CAD.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην

href=http://www.upoliveoil.com/ Διατροφή Δημόσια Υγεία αποκάλυψε ότι ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή, "αποκλειστική κατανάλωση ελαιολάδου συσχετίστηκε με 37 % χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου."

Μια περιπτωσιολογική μελέτη ελεγχόμενη διεξήχθη μεταξύ 2006-2010, Η Ελληνική μελέτη των αλληλεπιδράσεων μεταξύ ενός νουκλεοτιδίου πολυμορφισμών και Διατροφή στην Αθηροσκλήρωση Ευαισθησίας (ΘΗΣΕΑΣ), συμμετείχαν 1.221 συμμετέχοντες με στεφανιαία νόσο και 1.344 ελέγχους. Το αμερικανικό βοτανικό Συμβούλιο έκθεση σχετικά με τη μελέτη ΘΗΣΕΑΣ, λέγοντας ότι, «Οι ασθενείς περίπτωση είχαν οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ή CAD με> 50% στένωση σε τουλάχιστον 1 από τα κύρια στεφανιαία αγγεία." Ο όρος μεσογειακή δίαιτα χρησιμοποιήθηκε για να αξιολογήσει την τήρηση των μεσογειακή διατροφή και κατανάλωση ελαιολάδου , με πρόσθετα ερωτηματολόγια υποβολή εκθέσεων σχετικά με την κατανάλωση λίπους.

Το 37 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης CAD με αποκλειστική κατανάλωση ελαιολάδου είχε σκεφτεί να «μεσολάβηση αλλαγές στο οξειδωτικό στρες , φλεγμονή, υπεροξείδωση των λιπιδίων, και το προφίλ των λιπιδίων,« το Συμβούλιο είπε.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ανθρώπινης Διατροφής και Διαιτολογίας, η μελέτη παρατήρησης GREECS, υποστήριξε τα αποτελέσματα της μελέτης ΘΗΣΕΑΣ, δείχνοντας ότι η αποκλειστική χρήση του ελαιολάδου, το οποίο χρησιμοποιείται είτε ως σάλτσα σαλάτας ή στη μαγειρική, βοηθά στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης οξέος στεφανιαίου συνδρόμου (ACS) και επαναλαμβανόμενα καρδιακά επεισόδια σε καρδιοπαθείς.

Στη μελέτη περιελήφθησαν αρχικά 2.172 συμμετέχοντες με ACS, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη, και αργότερα πραγματοποίησε 10 ετών παρακολούθησης σε 1.918 ασθενείς. Διατροφικών συστατικών καταγράφηκαν, μεταξύ των οποίων προστιθέμενο λίπος πρόσληψη ελαιόλαδο, το βούτυρο, η μαργαρίνη και τα σπορέλαια. Η χρήση των λιπών στο καθημερινό μαγείρεμα και την παρασκευή τροφίμων καταγράφηκε επίσης. Εβδομήντα έξι τοις εκατό της ομάδας που καταναλώνονται αποκλειστικά ελαιόλαδο, ενώ το υπόλοιπο 24 τοις εκατό καταναλώθηκε άλλα πρόσθετα λιπαρά.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, «Οι παράμετροι που μελετήθηκαν στην 10ετή παρακολούθηση ήταν επαναλαμβανόμενες θανατηφόρο ή μη θανατηφόρο εκδηλώσεις ACS."

Όσοι καταναλώνουν άλλα πρόσθετα λιπαρά είχαν 40 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο επαναλαμβανόμενων γεγονότων ACS κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. Και, ακόμη και αν η βαθμολογία μεσογειακής δίαιτας ήταν η ίδια για τις δύο ομάδες, αυτές που έχουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ήταν μόνο 58 τοις εκατό κατά την αποκλειστική ελιά ομάδα έλαιο σε σύγκριση με 71 τοις εκατό στην άλλη προστιθέμενη ομάδα λίπη.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό παρέμεινε σημαντικός σε παχύσαρκους ασθενείς μόνο. Οι συγγραφείς που υποδηλώνει ότι το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή χαμηλού βαθμού που είναι καλά γνωστό ότι σχετίζονται με την παχυσαρκία. Ότι τα άλλα προστιθέμενα λίπη "ενεργοποιούν τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην εμφάνιση της θρόμβωσης, φλεγμονής και την οξείδωση."

Όπως οι περισσότερες μελέτες, υπήρχαν ορισμένοι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένης της εξάρτησης από μία υπόθεση των μηχανισμών με τους οποίους εξασκούνται τα θετικά αποτελέσματα, η έλλειψη μέτρηση του επιπέδου βλάβης του μυοκαρδίου, η ακριβής ποσότητα της πρόσληψης λίπους δεν έχουν καταγραφεί, και το γεγονός ότι διαιτητική πρόσληψη λήφθηκε μόνο κατά την έναρξη έτσι δεν ελήφθησαν υπόψη δυναμικό διατροφικές αλλαγές πάροδο του χρόνου.

Περισσότερη έρευνα απαιτείται ακόμη στον τομέα αυτό, αλλά τα αποτελέσματα των δύο μελετών σε συνδυασμό είναι πολλά υποσχόμενη, που δείχνουν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου σε τακτική βάση, έχει μια προστατευτική επίδραση έναντι στεφανιαίας νόσου.

Ελαιόλαδο & καρδιά

Ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του προστάτη παρουσιάζουν χαμηλότερη συχνότητα στις Μεσογειακές χώρες όπου η κατανάλωση του ελαιόλαδου είναι παραδοσιακά πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη Βόρεια Ευρώπη.

Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Rutgers και από το κολέγιο Hunter στις ΗΠΑ έδειξε ότι το ελαιόλαδο περιέχει μια πολύ ξεχωριστή ουσία, την ολεοκανθάλη, η οποία στοχεύει και εξουδετερώνει συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να βλάπτει τα υγιή. Αυτή η ουσία ονομάζεται oleocanthal (ολεοκανθάλη) και είναι μια χημική ένωση που ανήκει στην οικογένεια των φαινολών (αντιοξειδωτικά).

Συγκεκριμένα η ολεοκανθάλη (oleocanthal) καταστρέφει το “λυσόσωμα”, δηλαδή ένα συγκεκριμένο τμήμα των καρκινικών κυττάρων, το οποίο ενεργεί ως η «χωματερή» των κυττάρων, απελευθερώνοντας πρωτεΐνες που προκαλούν το θάνατό τους. Το λυσόσωμα είναι απομονωμένο στο κύτταρο γιατί είναι πολύ τοξικό. Όταν σπάει η μεμβράνη που το χωρίζει, το εσωτερικό του διαρρέει στο υπόλοιπο κύτταρο και το επιθετικά ένζυμα του διασπούν οτιδήποτε έρχεται σ’ επαφή με αυτά.

Αν και υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί στη συγκεκριμένη έρευνα, επειδή έγινε μόνο σ’ εργαστηριακό περιβάλλον με τεχνητές καλλιέργειες υγιών και καρκινικών κυττάρων, εντούτοις οι συγγραφείς της έρευνας υποστηρίζουν ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία αφήνουν πολλές υποσχέσεις για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Τη σημασία του ελαιολάδου στην πρόληψη του καρκίνου καταδεικνύει και μια έρευνα που είχε διεξάγει το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ σε 26.000 ανθρώπους για διάστημα οκτώ ετών και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καλών λιπαρών, όπως αυτά που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 9%. Το ελαιόλαδο βοηθά τα κύτταρα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται κατά το φυσιολογικό μεταβολισμό. Οι οξειδωτικές αυτές ουσίες, προκαλούν βλάβες στο DNA οι οποίες είναι σε θέση να οδηγούν σε καρκίνο.

Δανοί ερευνητές βρήκαν σ’ έρευνά τους, ότι και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου έχουν ευεργετική αντιοξειδωτική δράση και όχι μόνο οι αντιοξειδωτικές φαινόλες. Ευρήματα καταδείκνύουν ότι είναι πιθανό τα υψηλά επίπεδα ολεϊκού οξέως που προσφέρει το ελαιόλαδο, να μπορούν να αποτρέψουν τη γένεση και εκδήλωση καρκίνων. Επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία, σε πειραματικές τους εργασίες, διαπίστωσαν ότι το ολεϊκό οξύ εμποδίζει τη δράση του ογκογονιδίου HER-2/neu, ενώ βελτιώνει τη δράση του φαρμάκου Herceptin το οποίο καταστέλλει επίσης τη δράση του ογκογονιδίου HER-2/neu. Το ογκογονίδιο HER-2/neu σχετίζεται με επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, και υπάρχει στο 30% των ασθενών με καρκίνο του μαστού. Ο μηχανισμός δράσης του ολεϊκού οξέως και του φαρμάκου είναι μεν διαφορετικοί, αλλά δρουν συνεργιστικά. Δεν αποκλείεται μελλοντικά το ολεϊκό οξύ να χρησιμοποιηθεί στο θεραπευτικό οπλοστάσιο κατά του καρκίνου.

τα οφέλη του ελαιολάδου

Από την αρχαιότητα είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο στη διατροφή μας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του κάθε οργανισμού. Ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης και οι μεγαλύτεροι γιατροί της εποχής, όπως ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο Διοκλής πίστευαν ακράδαντα στην ευεργετική επίδραση στην υγεία και συνιστούσαν τη χρήση του σε καθημερινή βάση ως θεραπεία σε πολλές περιπτώσεις.

Σήμερα, 3000 χρόνια μετά, η σύγχρονη ιατρική συνεχίζει να συστήνει την ευρεία χρήση του ελαιολάδου στη διατροφή ενηλίκων και παιδιών, υγιών και ασθενών, χάρη στα πολύτιμα συστατικά του που παρέχουν υγεία, ευεξία και μακροζωία.

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει τώρα ότι το ελαιόλαδο είναι ένα πολύτιμο συστατικό και ισχυρό όπλο κατά των χρόνιων ασθενειών και συμβάλλει στην: Μείωση της «κακής" χοληστερόλης (LDL) στο αίμα Διατήρηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης (HDL) στο αίμα Καλύτερη λειτουργία του εντέρου Πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και στην προστασία του οργανισμού από την καρδιακή νόσο λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει Επεξεργασία του έλκους στομάχου και δωδεκαδάκτυλου, αφού διευκολύνει την πέψη Μείωση του γαστρικού χυμού Καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό Ισορροπία της τιμής του σακχάρου και στον σωστό μεταβολισμό των διαβητικών Πρόληψη του καρκίνου Αναζωογονήση του δέρματος

Ποιά είναι σημασία των στερόλων που περιέχει το ελαιόλαδο

Οι στερόλες (β-σιτοστερόλη) έχουν άμεση επίδραση στις συγκεντρώσεις χοληστερόλης στο αίμα. Η κατανάλωση φυτικών στερολών και στανολών προκαλεί μειωμένες συγκεντρώσεις ολικής χοληστερόλης και λιποπρωτεΐνών χαμηλής πυκνότητας στο αίμα. Ο μηχανισμός πιθανόν αφορά την αναστολή της εντερικής απορρόφησης της χοληστερόλης. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάζεται ο μεταβολισμός της χοληστερόλης στο ήπαρ και στο έντερο. Η ποσότητα των φυτοστερολών που προσλαμβάνεται με διατροφή πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο, προσφέρει πλεονεκτήματα όσον αφορά τη συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα και ειδικότερα σε υπερλιπιδαιμικούς ασθενείς ή σε ανθρώπους που πραγματοποιούν διατροφή πλούσια σε χοληστερόλη

Υπάρχουν αρκετές αναφορές για τις αντι-ογκογονικές επιδράσεις των φυτοστερολών και ειδικότερα της β-σιτοστερόλης. Τα ευρήματα είναι πολύ υποσχόμενα για τις φυτοστερόλες και ειδικότερα για τη β-σιτοστερόλη, εφόσον ενδέχεται να παρουσιάζουν σημαντική αντικαρκινογόνο δράση σε μορφές καρκίνου όπως του προστάτη, του εντέρου, του μαστού και του στομάχου.

Ποιά συστατικά συμβάλλουν στην ευεργετική δράση του ελαιολάδου; Η ευεργετική δράση του ελαιολάδου λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, έχει ως αποτέλεσμα ένα συνδιασμό λειτουργιών και την ουσιαστική μείωση των καταστροφικών συνεπειών των ελεύθερων ριζών, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και ισχυροποιώντας την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία! Έτσι, ο "υγρός χρυσός", όπως συνήθιζε να αναφέρει ο Όμηρος, ξεχειλίζει από μια αφθονία θρεπτικών συστατικών: Τοκοφερόλης (βιταμίνη Ε) Φαινόλες Σκουαλένιο Αρωματικά Οι φυτοστερόλες. Ελευρωπαΐνη

Ποιά είναι η διατροφική αξία του ελαιολάδου

Η σύνθεση των λιπαρών οξέων του ελαιολάδου διαφέρει από δείγμα σε δείγμα. Το γεωγραφικό πλάτος, το κλίμα, η ποικιλία και ο βαθμός ωριμότητας του καρπού κατά τη συλλογή επηρεάζει τη σύνθεση του, σε λιπαρά οξέα. Ενώ θεωρητικά θα αναμενόταν ότι πάνω από 70 διαφορετικά τριγλυκερίδια απαντώνται στο ελαιόλαδο, στην πραγματικότητα ο αριθμός τους είναι πολύ μικρότερος, αφού ορισμένα απουσιάζουν κι άλλα βρίσκονται σε ασήμαντες ποσότητες. Το ελαιόλαδο, αποτελεί πλούσια πηγή ελαïκού οξέος που εξαιτίας της μονοακορεστότητας του, θεωρείται πολύτιμο για την υγεία, αφού συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκληρωτικών ασθενειών και στεφανιαίας νόσου.28

Ποιά είναι η σημασία της βιταμίνης Ε που περιέχεται στο ελαιόλαδο

Η βιταμίνη Ε αποτελεί σημαντική φυσική αντιοξειδωτική ουσία των ελαίων, αφού αναστέλλει την οξείδωση των λιπαρών ουσιών τους (τριγλυκερίδια). Ο μηχανισμός της οξείδωσης (ή τάγγισμα) ενεργοποιείται όταν κάποιο οξειδωτικό μέσο (πχ. θέρμανση, φως κλπ) προσβάλλει ένα έλαιο και τότε οξειδώνεται πρώτα η πλευρική αλυσίδα ατόμων C των τοκοφερολών. Έτσι, η βιταμίνη Ε, όπως και άλλα φυσικά αντιοξειδωτικά, προστατεύουν το ελαιόλαδο από την υπεροξείδωση και από το μηχανισμό διάδοσης των ελευθέρων ριζών. Όπως ήδη έχει αναφερθεί, στον ανθρώπινο οργανισμό αναπτύσσονται ελεύθερες ρίζες (free radicals) στα πλαίσια της μεταβολικής διαδικασίας, οι οποίες αν βρεθούν σε υψηλή συγκέντρωση μπορούν να προκαλέσουν χρόνιες ασθένειες. Οι οξειδωτικές βλάβες θεωρείται ότι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη στεφανιαίων καρδιακών νοσημάτων (CHD) και καρκίνου. Αντίθετα, η θεωρία ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να προστατεύσουν από τους οξειδωτικούς κινδύνους και ιδιαίτερα από την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλός πυκνότητας (LDL), έχει κερδίσει έδαφος μέσω αυξανόμενων ενδείξεων τα τελευταία χρόνια.

Συμπερασματικά, οι πολυάριθμες μελέτες για την σημασία της βιταμίνης Ε στην υγεία, μέχρι ώρας, δείχνουν ότι αυτό το μικροθρεπτικό συστατικό, μπορεί να είναι άκρως ευεργετικό. Ενδεχομένως, ουσιαστικά αποτελέσματα να λαμβάνονται μόνο όταν η βιταμίνη Ε χορηγείται ως συμπλήρωμα σε μεγάλες δόσεις. Ωστόσο είναι πολύ πιθανό, η βιταμίνη Ε στην ποσότητα που είναι παρούσα στο ελαιόλαδο να είναι ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, είναι το ίδιο πιθανό και μερικές μελέτες υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση, ότι λόγω συνεργικών αποτελεσμάτων, ο συνδυασμός της βιταμίνης Ε με τα άλλα μικροσυστατικά που είναι παρόντα στο παρθένο ελαιόλαδο, να είναι αποτελεσματικότερος από τη μεμονωμένη δράση των συστατικών αυτών.

Ποιά είναι σημασία των στερόλων που περιέχει το ελαιόλαδο

Οι στερόλες (β-σιτοστερόλη) έχουν άμεση επίδραση στις συγκεντρώσεις χοληστερόλης στο αίμα. Η κατανάλωση φυτικών στερολών και στανολών προκαλεί μειωμένες συγκεντρώσεις ολικής χοληστερόλης και λιποπρωτεΐνών χαμηλής πυκνότητας στο αίμα. Ο μηχανισμός πιθανόν αφορά την αναστολή της εντερικής απορρόφησης της χοληστερόλης. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάζεται ο μεταβολισμός της χοληστερόλης στο ήπαρ και στο έντερο. Η ποσότητα των φυτοστερολών που προσλαμβάνεται με διατροφή πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο, προσφέρει πλεονεκτήματα όσον αφορά τη συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα και ειδικότερα σε υπερλιπιδαιμικούς ασθενείς ή σε ανθρώπους που πραγματοποιούν διατροφή πλούσια σε χοληστερόλη.

Υπάρχουν αρκετές αναφορές για τις αντι-ογκογονικές επιδράσεις των φυτοστερολών και ειδικότερα της β-σιτοστερόλης. Τα ευρήματα είναι πολύ υποσχόμενα για τις φυτοστερόλες και ειδικότερα για τη β-σιτοστερόλη, εφόσον ενδέχεται να παρουσιάζουν σημαντική αντικαρκινογόνο δράση σε μορφές καρκίνου όπως του προστάτη, του εντέρου, του μαστού και του στομάχου.

Πως το ελαιολαδο επηρεάζει την λειτουργία της καρδιάς

Το ελαιόλαδο αγαπάει την καρδιά! Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτοχημικά αντιοξειδωτικά που μειώνουν την LDL-κακή χοληστερόλη στο αίμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος ενός ατόμου να υποστεί καρδιακή προσβολή μειώνεται κατά 50% μετά από 2-4 έτη από την έναρξη μιας δίαιτας πλούσια σε ελαιόλαδο, τα όσπρια και τα λαχανικά, αλλά με περιορισμένες ποσότητες κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που είναι πλήρη σε λιπαρά.

Με ποιό τρόπο το ελαιόλαδο βοηθάει στην μάχη κατά της γήρανσης

Το ελαιόλαδο σε κάνει νεώτερο! Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν κατά των ρυτίδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ουσίες αυτές εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν το δέρμα. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε σκουαλένιο, προστατεύει το ανθρώπινο δέρμα από την οξείδωση των λιπιδίων που οφείλονται σε διάφορες πηγές ιονίζουσας ακτινοβολίας, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία. Τέλος, η βιταμίνη Ε στο ελαιόλαδο, βοηθά στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος και στην καταπολέμηση της ξηροδερμίας και των ραγάδων.